Acne

Acne är något som är vanligt förekommande. Det är egentligen en hudsjukdom, som beror på att talgkörtlar har inflammerats. Då uppstår pormaskar, samt finnar. Akne uppträder oftast i ansikte, bröst eller på ryggen. Detta på grund av att på dessa ställen är talgkörtlarna störst.

Acne är något som kan drabba alla, i alla åldrar, men är främst vanligt i tonåren. Detta beror på att när en tjej eller kille kommer i puberteten så förändras hormonbalansen i kroppen. Könshormonerna leder till att det bildas mer fett, som sedan täpper igen talkörtlarnas mynning. Akne beror inte på dålig hygien, eller på grund av kostvanor. Det beror helt enkelt på den mängd fett som talgkörtlarna producerar. Ofta är det ärftligt. Så har dina föräldrar haft mycket akne, så kan det innebära att även du får det.