Sport

Jan-Ove ”J-O” Waldner är vår största stjärna genom tiderna inom pingis. Han har dominerat bordtennisbord efter bordtennisbord och slagit det ena rekordet efter det andra. Trots vår kära J-O är kineserna regerande världsmästare inom bordtennis och har flest mästerskapstitlar av alla länder. Just pingpong, pingis eller bordtennis är en av de största sporterna i Kina.

Trots kinas framgångar i sporten var det inte i Kina eller ens Japan som sporten kom till. Med säkerhet vet vi inte i vilket land världens första bordtennisbord uppfanns, men det var troligtvis i Indien eller i England. Vissa menar att engelsmännen stal idéen efter att ha varit i Indien och sett indier spela en form av tennis på ett bord, ett bordtennisbord. Andra menar att det var en engelsk major och tennisfantast som tröttnade på att vara tvungen att utöva tennis i regnet. Han ska då ha kommit på att man kan spela tennis inomhus och förminska planen till ett matbords storlek. Sagt och gjort dukade han av ett matbord och uppfann världens första bordtennisbord. Han ska då ha döpt sporten till rumtennis och efter ett tag blev namnet pingpong efter det ljus som låter då bollen studsar mot ett bordtennisbord.

Dagens bordtennisbord har en standardstorlek på 76 centimeter i höjd, 152,5 centimeter i bredd och 274 centimeter i längd. Ett bordtennisbord ska även ha ett nät som är 15,25 centimeter högt och det ska sticka ut 15,25 centimeter utanför kanterna.